събота, 18 ноември 2017 г.

Погача с кисело мляко и вода






Необходими продукти
=====================

700 гр. брашно
3 с.л. кисело мляко
2 с.л. олио
2 яйца (1 жълтък за намазване)
200 - 250 мл. вода
7 гр. суха мая
1 с.л. захар
1 с.л. сол
Малко олио за намазване
Семена за декорация - сусам, ленено семе, маково семе

Начин на приготвяне:
====================

Пресейте брашното. Отделете около 50 - 70 гр. за замесване или точене в купичка или чашка.

Затоплете водата. Смесете маята, захарта, две - три с. л. брашно и част от водата в купа за да направите кашичка. Покрийте сместа в купата да втасва.

Към останалото брашно прибавете солта. Разбъркайте и направете кладенче към което прибавете 1-то яйце и белтъка от второто яйце, а жълтъка го запазете в чашка или купичка, която трябва да покриете с чинийка или фолио за да не засъхва. Прибавете 2 с.л. олио, 3 с.л. кисело мляко и закваската. С помощта на лъжица (по възможност дървена или пластмасова) разбъркайте сместа, като прибавяте постепенно водата. Може да не използвате всичката вода или да ви потрябва още малко. Замесете меко и еластично тесто. Оформете го на топка. Покрийте го за 10 - 15 минути. Отново го премесете добре и го оставете в намазана с олио купа. Покрийте я и оставете тестото да втаса 1 час. Когато то удвои обема си, го премесете отново. Разделете го на топчета или го оформете на кифлички и оформете питката. Декорацията и оформянето направете по свой вкус. Оставете я да втаса още 1 или 2 часа докато тестото удвои обема си. Може да ускорите процеса като сложите тавата с тестото оформено като питка за 30 минути на 40 °С във фурната. След това я изключете и оставете питката да втасва в нея. Когато е готова за печене я извадете от там.



Включете фурната и я загрейте я на 200 °С. Намажете питката с жълтъка и 1 с.л. прясно мляко или вода. Поръсете я със семена, ако желаете. Сложете питката в загрятата фурна и намалете температурата на 180°С. След 30 мин. покрийте питката с хартия за печене или фолио и печете още 15 минути.

Извадете изпечената питка от фурната, а после от тавата и я  поставете върху скара. След 10 - 15 минути я покрийте с кърпа, а след още 15 минути е готова за консумация.

Добър апетит!