четвъртък, 23 април 2015 г.

Пълнозърнест хляб



Продукти:

500 гр. пълнозърнесто брашно
5 с. л. ленено семе
100 гр. слънчогледови семки
2 с. л. сусам
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
2 с. л. олио
олио за подмазване
1/2 кубче мая
320 мл. вода

Начин на приготвяне:

В една купичка сложете 1/2 кубче мая, малко топла водичка, няколко с.л. брашно и 1 ч.л. захар. Оставете сместта да втаса за известно време.

Пресейте брашното и добавете солта и слънчогледовите семки, лененото семе и сусама. Размесете всичко добре. Направете кладенче, в което изсипете сместта с маята, олиото и бъркайте леко. Добавяйте постепенно останолото количество вода. Омесете меко тесто и го оставете да втаса. За да се ускори процеса на втасване може да загреете фурната до 50 градуса, след което да я изключете и да сложете вътре омесеното тесто, като го покриете с кърпа. Оставете да втаса около 30 минути до 1 час. След което премесете отново тестото и го оформете в съда за печене. Аз използвам правоъгълна форма за печене на хляб или кексове. В съда изрежете картия за печене, която намажете с олио. Сложете тестото вътре. Нарежете го на няколко места за да не се напуква и отново го оставете да втаса. Когато обемът му се удвои или утрои е готово за печене. Загрейте фурната до 200 градуса. Намалете я на 180 градуса и сложете добре втасалото тесто в печката. Печете около 45-50 минути.

Изведете го от фурната и формата. Сложете го на решетка за да не се подвлажни. Ако обичате хляба да бъде мек, покрийте го с кърпа, ако не го оставете да поизстине и тогава го консумирайте.


Бял хляб със слънчогледови семки

 
 


Продукти:

500 гр. бяло брашно
100 гр. слънчогледови обелени семки
сусам за поръсване
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 с.л. олио
1/2 кубче мая
320 мл. вода

Начин на приготвяне:
Пресейте брашното 3 пъти. В една купичка смесете няколко супени лъжици брашно с 1 ч.л. захар и малко топличка водичка. Оставете да втаса (да удвои или утрои) количеството си. Прибавете солта към пресятото брашно. Направете кладенче в него и добавете 2 с.л. олио, слънчогледовите ядки и сместа с маята. Омесете меко тесто. Оставете да втаса 30 мин. до 1 час. За да ускорите процеса на втасване може да загреете фурната до 50 градуса и да я изключите след това. Сложете съда с тесто в нея и го завийте с кърпа. Когато тестото удвои обема си го разделете на 3 топки. Оформете от всяка топка шнур с дължина 50 - 60 см. Оплетете от трите шнура плитка и поставете така оформеният хляб във форма за печене, където предварително изрежете хартия за печене, която намажете с олио. Оставете отново да втаса и да удвои обема си. Напръскайте с малко вода хляба и го поръсете със сусам. Печете в предварително загрята фурна до 200 гр. След което намалете температурата на 180 градуса по Целзий и печете около 50 минути. Когато хлябът се зачерви, проверете с клечка за зъби дали е изпечен добре.

Извадете и сложете върху скара (решетка), като преди това изведете хляба от формата и отстранете хартията. Ако обичате по-мек хляб, покрийте го с кърпа докато изстине.

Добър апетит!

Бутер банички


1 пакет бутер тесто немско от Лидъл

За плънката:

150 гр. сирене
1 яйце 

Пекат се на 200 градуса 20 минути






Кифлички със сирене и кашкавал




Продукти:
650 гр. брашно
150 ml вода
150 ml прясно мляко
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
5 с.л. олио
1 жълтък за намазване + няколко капки олио
1/2 кубче мая (1 пакетче от 10 гр. суха мая)
50 - 60 гр. масло разтопено за намазване
150 гр. сирене
100 гр. кашкавал

Начин на приготвяне:

Смесете млякото и водата. Затоплете част от тази смес и прибавете 1 ч.л. захар, маята и няколко супени лъжици брашно и оставете да набъбне (втаса). Когато тази смес набъбне и удвои (утрои) количеството си я изсипете в пресятото брашно към което сте добавили солта, оформено във вид на кладенче. Добавете останалата смес от вода и мляко и замесете меко тесто. Оставете го да втаса 30 минути до 1 час. След това разделете тестото на 12 части и от тях оформете топчета. От всяко от тях разточете правоъгълник с размери 20 см х 15 см. Намажете всеки правоъгълник с разтопено масло. Направете смес от натрошеното сирене и настъргания кашкавал. Посипете от тази смес в единия край на разточения правоъгълник и навийте. Оформете във вид на охлювче.




Разточете и останалите топчета на правоъгълници. Сложете във всеки смес от сирене и кашкавал. Оформете ги във вид на охлювчета. Оставете ги да втасат за втори път. Преди да ги сложите да се пекат във фурна загрята до 200 градуса по Целзий, ги намажете с жълтъка и капките олио. Поръсете със сусам. Печете около половин час докато се зачервят.



Добър апетит!