вторник, 3 март 2015 г.

Погача - втори вид

Друга рецепта за погача

Продукти:

1 кг брашно
250 мл. (1 чаена чаша) прясно мляко,
1 чаша за кафе (200 гр. ) кисело мляко
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1 кубче (10 гр. суха) мая за хляб 
3 с.л. олио
3 яйца
50-70 мл. олио за мазане (масло или смесено олио с масло)
сусам, ленено семе, маково семе за украса.





В купичка със затоплено прясно мляко слагам маята с 1 с.л. захар и малко брашно да шупне. В тава пресявам брашното (три пъти). Отделям малко брашно за разточване. Правя кладенче в което слагам разбитите 2 яйца плюс 1 белтък. 1-я жълтък оставям за намазване. Прибавям киселото мляко,  солта, 3 супени лъжици олио. Прибавям и разбитата мая-закваска. Меси се докато се оформи на топка.

Брашното колкото поеме. Може и 800 гр. да са достатъчни. Щом стане меко, но да не е лепкаво тестото и може да се оформи на топка и се бие върху плота от 40-100 пъти. Без да преувеличавам! 😀 Още докато го бия то втасва и се появяват мехурчета. Оставям го в тава покрита с кърпа да втасва 30 мин. След това откъсвам малко парче, което оформям на топка, която слагам в средата на тава с хартия за печене намазана с олио и поръсена с брашно. Останалото тесто го разделям на 4 еднакви топки. Всяка топка разточвам на кръг, който намазвам от двете страни с мазнина. Трите кръга слагам върху парче от хартия за печене едно над друго. Поиздърпвам ги от всички страни за да се оеднаквят. След това ги разрязвам на 16 парчета. От всяко триъгълниче правя кифличка, която подреждам от външния край. За вътрешния правя кифлички от 1-та кора. Те стават по-малки за вътрешния кръг. Подреждам ги вертикално.

Оставям да втаса във фурната на 50 градуса по Целзий. Когато питката удвои обема си я слагам да се пече в предварително загрята фурна на 200 градуса,  като намалявам тепературата на 180 градуса. И така я печа 50 мин. до 1 час. Преди да я сложа да се пече я намазвам с жалък разбит с 1 с.л. вода. Поръсвам питката с маково, сусамено и ленено семе. Както е показано на снимките по-надолу.