четвъртък, 24 декември 2015 г.

Коледна пита


ПРОДУКТИ

1 килограм бяло брашно
500 мл. Вода топла
10 грама суха мая
10 грама сол
10 грама захар
Сокът на 1/3 лимон
2 с.л. олио
1 жълтък + 1 с.л. вода за намазване
Малко олио за намазване

ИНСТРУКЦИИ

1. Направете закваска от маята + 1 ч. ч. брашно + 1 ч.ч. вода, лимоновия сок, захарта и солта. Оставете да втасва 10 – 15 минути.
2. Пресейте брашното и направете кладенче, в което изсипете закваската и олиото. Постепенно прибавяйте водата като замесите меко тесто.
3. 10 минути месите.
4. 10 минути почивате.
5. 10 минути месите.
6. Поставете тестото в намазана купа с олио. Покрийте с фолио и оставете:
7. Тестото да втасва 1 – 2 часа.
8. Премесете леко.
9. Почивате 5 минути.
10. Оформяте хляба на плитки или както желаете.
11. Втасва 30 – 40 минути
12. Намазвате с яйце и малко вода и поръсвате със сусам или масово семе.
13. Оставете тестото да увеличи обема си двойно.
14. Печете 20 минути при 200 градуса и 20 минути при 180 градуса.


















Няма коментари:

Публикуване на коментар