неделя, 15 ноември 2015 г.

Пита-погача с прясно и кисело мляко

1 кг. Брашно
300 мл. Прясно мляко
150 гр. Кисело мляко
3 яйца + 1 белтък + 1 жълтък за намазване отгоре
4 с.л. олио
1/2 кубче Мая
1 с.л. сол
1 с.л.  захар

Сусам и ленено семе за поръсване.

Допълнително: Мазнина за намазване и брашно за разточвате и премесване





В 100 гр. от прясното мляко се размива маята. Прибавя се малко брашно и 1 с.л. захар оставя да васа за около 10-15 минути.

В пресятото поне 2 пъти брашно се прибавят 1 с.л. сол, 4 с.л. олио, 150 гр. кисело мляко, 3 яйца + 1 белтък, когато маята с брашното шупне (набъбне) се разбъркват продуктите и постепенно се прибавя останалите 200 гр. прясно мляко. Омесва се меко, еластично тесто, което се оставя да васа добре поне 30 мин. След това се оформя като погача. Втасва втори път. Може да отнеме 1 час. Преди да се постави във фурната се намазва с жълтък + малко вода. Поръсва се със сусам и ленено семе Пече се в загряване фурна на 180 градуса около 50 мин. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар