четвъртък, 23 април 2015 г.

Бял хляб със слънчогледови семки

 
 


Продукти:

500 гр. бяло брашно
100 гр. слънчогледови обелени семки
сусам за поръсване
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 с.л. олио
1/2 кубче мая
320 мл. вода

Начин на приготвяне:
Пресейте брашното 3 пъти. В една купичка смесете няколко супени лъжици брашно с 1 ч.л. захар и малко топличка водичка. Оставете да втаса (да удвои или утрои) количеството си. Прибавете солта към пресятото брашно. Направете кладенче в него и добавете 2 с.л. олио, слънчогледовите ядки и сместа с маята. Омесете меко тесто. Оставете да втаса 30 мин. до 1 час. За да ускорите процеса на втасване може да загреете фурната до 50 градуса и да я изключите след това. Сложете съда с тесто в нея и го завийте с кърпа. Когато тестото удвои обема си го разделете на 3 топки. Оформете от всяка топка шнур с дължина 50 - 60 см. Оплетете от трите шнура плитка и поставете така оформеният хляб във форма за печене, където предварително изрежете хартия за печене, която намажете с олио. Оставете отново да втаса и да удвои обема си. Напръскайте с малко вода хляба и го поръсете със сусам. Печете в предварително загрята фурна до 200 гр. След което намалете температурата на 180 градуса по Целзий и печете около 50 минути. Когато хлябът се зачерви, проверете с клечка за зъби дали е изпечен добре.

Извадете и сложете върху скара (решетка), като преди това изведете хляба от формата и отстранете хартията. Ако обичате по-мек хляб, покрийте го с кърпа докато изстине.

Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар