петък, 18 януари 2013 г.

Пита – погача - първи вид




  • 1 кг. до 1кг 500 гр. - Брашното за питата – два или три пъти пресято
  • 50 – 60 гр. Брашно за месене и точене
  • ½ кубче мая
  • 1 ½ ч.ч. (300 мл.) Хладка вода или прясно мляко (малка чаша)
  • 1 ч. л. Захар
  • 2 - 3 с. л. кисело мляко 
  • 2 с.л. Олио
  • 50 ml олио 
  • 1 ч.л. Сол
  • 2 или 3 яйца (1 жълтък остава за намазване)
  • 1-2 с.л. сусам (2 супени лъжици ленено семе, може и маково, ако имате такова)



½ пакетче мая се размива в 1 ½ ч. ч. хладка вода. Добавя се чаената лъжичка захар. Оставя се да се разтвори. После се замесва кашичка с 1 – 2 ч.ч. брашно. Оставя се да шупне. От останалото брашно се прави кладенче в което се слагат 2-3 с.л. кисело мляко, 2 с.л. олио, 1 ч.л. сол, 1 яйце или 2 яйца + 1 белтък. Двете смеси се събират. Меси се меко тесто, готово за точене. В зависимост от продуктите, толкова е и брашното. Може да е необходимо повече от килограм, затова си пригответе още половин кг. допълнително брашно.  Тестото се бие около 40 пъти за да се образуват мехурчета. Отделя се една малка топчица за средата, а останалото се дели на три топчета. Топчетата се оставят в тава, която се покрива с кърпа и се оставят да втасват около 30 мин. След това от всяко топче се разточва на кора. Всяка кора се маже с олио от двете страни. Корите се налагат една върху друга. След това се нарязват на 8 или 16 триъгълничета. От всяко триъгълниче се прави кифличка, като навиването става от широката страна на триъгълничето. Кифличките се нареждат около средното топче в тава за печене, която предварително е намазана с мазнина и поръсена с брашно. Отгоре се слага точилка или дървени лъжици, които се покриват с кърпа. Оставя се на топличко да втаса поне половин час. Питката е добре втасала, когато се издигне над тавата (удвои обема си). Отгоре се намазва много внимателно с жълтък малко разреден с водичка за да не загори. После се поръсва обилно със сусам, може и ленено семе като му се придаде различен оттенък. Пече се 1 час в предварително загрята фурна на 200 градуса, а в момента на слагане в печката се намалява на 180 градуса.

* Пригответе си повече брашно от 1 кг. Възможно е да не е достатъчно. Добавяте брашно докато тестото стане добро и не много твърдо.

Друг начин на оформяне на питата:


Тази пита е направена като тестото се разделя на пет. Една малка топка се откъсва за центъра на питата. Останалата част се разделя на четири топки, които се разточват и налагат намазани с олио както е описано по-горе. Съществената разлика е в оформянето на питата. Кръговете се подреждат един над друг намазани с мазнина в тавата за печене. Разрязват се на на осем триъгълника. Всеки триъгълник се разрязва на 2 см. от широката част към върха, така че парченцата да останат свързани. Две по две се осукват едно срещу друго. Питката се ставя да втаса, намазва се с жълтък и няколко капки водичка. Поръсва се със сусам и ленено семе. Пече се на 180 градуса 1 час.





Добър апетит!

Труфели от бисквити Орео без печене


Те могат да ви станат любими по няколко причини. Имат само три съставки и на практика е много лесно и просто да се направят. Те са толкова шоколадови, че получените бонбони може да оприличите единствено на труфели!


Състав: 
- 1 пакет бисквити Oreos (около 16 бисквити Орео)
- 1 кутия -175 гр. Филаделфия
- 250 гр. млечен шоколадов чипс (или един шоколад)

Започнете със смилане на Oreo бисквитките в блендер или просто ги начукайте добре, докато се получи прахообразна смес. След това смесете крема сирене Филаделфия и бисквитените трохи заедно, като оформите топка. Това най-лесно става с ръцете. Покрийте купата с фолио и я поставете в хладилника за 30 минути.


По този начин по-лесно ще се оформят по-малки топчета с големина на бонбон. С лъжица гребнете от сместа желаното количество и оформете топчета. Поставете ги върху тава, покрита с фолио, а след това ги върнете обратно в хладилника да се охладят отново.


През това време разтопете шоколадовия чипс на водна баня. Извадете труфелите от хладилника и ги потопете в разтопения шоколад. Част от бонбоните може да ги напудрите с какао, друга част с пудра захар, трета част с кокосови стърготини. Така може да получите четири различни варианта.


Бисквити с шоколадови парченца, ядки и сушени плодове


  • 125 гр. Масло – немско
  • 100 гр. Зехтин – екстравържън
  • 100 гр. Бяла кристална захар
  • 150 гр. Тъмнокафява кристална тръстикова захар
  • 360 гр. Брашно
  • 2 големи яйца
  • 2 бр. Ванилия
  • 2 шоколада Линд – Един с портокалови кори и един с касис – нарязани на малки парчеца
  • 3 големи с. л. натрошени орехи
  • 3 големи супени лъжици натрошени лешници
  • 3 големи супени лъжици настъргани кокосови стърготини
  • една шепа стафиди
  • една шепа червени боровинки
  • една щипка сол
  • една щипка сода за хляб




Маслото и яйцата трябва да са със стайна температура. Маслото да бъде меко.
Мекото масло и зехтина се разбиват добре. Към тях се прибавя бялата захар, после постепенно и кафявата захар. След това се прибавят яйцата едно по едно, като към тях предварително се прибавя ванилията. В пресятото брашно се прибавят солта и содата и добре се разбъркват. Тази смес от брашно, сол и сода постепенно се прибавя към по-горната смес от масло, зехтин, яйца, захар, ванилия. Разбиването става с миксер, но може и на ръка. След като добре се смесят всички основни съставки, сместа се разделя на две. Към едната се прибавя единия вид шоколад, а към другата - другия. Шоколадите се нарязват на малки парченца. Всяка половина от сместта се разделя на още две части, така че да се образуват 4 части. Всяка част се поставя в отделен съд (например купичка). В едната част се прибавят орехите, към втората – кокосови стърготини, към третата – лешниците, а към четвъртата – стафидите. Към ореховата смес може да се добавят червените боровинки. Към сместа със стафиди също може да се сложат орехи (въпрос на избор).

Забележка: колкото повече ядки се слагат, толкова тестото става по-твърдо.

Готовите смеси се оставят на хладно да престоят половин час, след което от тях се правят топчета големи колкото голям орех, които се сплескват малко. Поставят се върху тава с хартия за печене на сладки на разстояние около 5-6 см, защото сладките се надуват и се разстилат настрани. Пекат се около 11-12 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато се зачервят ръбчетата. Изваждат се от печката оставят се 2-3 мин. да поизстинат и се прехвърлят върху скарата от печката. Там се оставят да изстинат напълно. Внимателно прехвърляйте сладките върху скарата, защото все още са меки. След като изстинат ще се втвърдят. За улеснение може да ползвате две тави. Докато една се пече, другата я заредете с топчетата за печене.

Забележка: Колкото повече се пекат сладките (бисквитите), толкова стават по-тъмни и по-хрупкави.