петък, 18 януари 2013 г.

Бисквити с шоколадови парченца, ядки и сушени плодове


  • 125 гр. Масло – немско
  • 100 гр. Зехтин – екстравържън
  • 100 гр. Бяла кристална захар
  • 150 гр. Тъмнокафява кристална тръстикова захар
  • 360 гр. Брашно
  • 2 големи яйца
  • 2 бр. Ванилия
  • 2 шоколада Линд – Един с портокалови кори и един с касис – нарязани на малки парчеца
  • 3 големи с. л. натрошени орехи
  • 3 големи супени лъжици натрошени лешници
  • 3 големи супени лъжици настъргани кокосови стърготини
  • една шепа стафиди
  • една шепа червени боровинки
  • една щипка сол
  • една щипка сода за хляб




Маслото и яйцата трябва да са със стайна температура. Маслото да бъде меко.
Мекото масло и зехтина се разбиват добре. Към тях се прибавя бялата захар, после постепенно и кафявата захар. След това се прибавят яйцата едно по едно, като към тях предварително се прибавя ванилията. В пресятото брашно се прибавят солта и содата и добре се разбъркват. Тази смес от брашно, сол и сода постепенно се прибавя към по-горната смес от масло, зехтин, яйца, захар, ванилия. Разбиването става с миксер, но може и на ръка. След като добре се смесят всички основни съставки, сместа се разделя на две. Към едната се прибавя единия вид шоколад, а към другата - другия. Шоколадите се нарязват на малки парченца. Всяка половина от сместта се разделя на още две части, така че да се образуват 4 части. Всяка част се поставя в отделен съд (например купичка). В едната част се прибавят орехите, към втората – кокосови стърготини, към третата – лешниците, а към четвъртата – стафидите. Към ореховата смес може да се добавят червените боровинки. Към сместа със стафиди също може да се сложат орехи (въпрос на избор).

Забележка: колкото повече ядки се слагат, толкова тестото става по-твърдо.

Готовите смеси се оставят на хладно да престоят половин час, след което от тях се правят топчета големи колкото голям орех, които се сплескват малко. Поставят се върху тава с хартия за печене на сладки на разстояние около 5-6 см, защото сладките се надуват и се разстилат настрани. Пекат се около 11-12 минути в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато се зачервят ръбчетата. Изваждат се от печката оставят се 2-3 мин. да поизстинат и се прехвърлят върху скарата от печката. Там се оставят да изстинат напълно. Внимателно прехвърляйте сладките върху скарата, защото все още са меки. След като изстинат ще се втвърдят. За улеснение може да ползвате две тави. Докато една се пече, другата я заредете с топчетата за печене.

Забележка: Колкото повече се пекат сладките (бисквитите), толкова стават по-тъмни и по-хрупкави.




Няма коментари:

Публикуване на коментар