неделя, 15 ноември 2015 г.

Погача с прясно мляко

500 гр. Брашно
2 яйца (жълтъкът на едното яйце за намазване)
200 гр. Прясно мляко
2 с. л. Олио
1/2 с.л. сол
1/2 с.л. захар
1/4 кубче Мая
Олио за намазване
Брашно за премесване
Сусам и ленено семе за декорация


Пресяваме брашното. Отделяме малко в 1 купичка и разбираме с малко мляко, захарта и натрошената мая. Да стане на рядка каша. Покрива ме с чинийка или фолио и оставаме да шупне (набъбне). В останалото брашно прибавяме солта и разбъркваме, след което правим кладенче в което прибавяме яйцето и белтъка на второто яйце, 2 с.л. олио, закваската и постепенно прибавяме останалото мляко. Месим докато стане хубаво еластично тесто. Поставяме тестото в голяма купа. Покриваме я с прозрачно фолио и оставяме тестото да втаса за 30 мин.

След това откъсваме малка топка за средата. Останалото разделяме на 6. Разточвате кори с диаметър 30 см. Намазваме корите от едната страна с олио. Налагаме ги 3 една върху друга, 2 една върху друга и една самостоятелна. Разделяме ги на 8 части. Навиване кифлички от триъгълничетата. Подреждаме в тава, в която на дъното има изрязан кръг от хартия за печене намазана с олио и поръсен с брашно. Най-напред до стената на тавата слагаме 3 пластовете кифлички, на втория ред 2 пластовите килийки и най-накрая където има свободно място подреждаме еднопластовите кифлички. Оставяме тавата с погачата да втаса на топло място от 30 мин. до 1 час. Намазваме с жълтък и малко вода. Поръсваме със сусам и ленено семе. Печем в предварително загрята фурна на 180 градуса около 45 - 50 мин.

Питка погача за  Никулден
------------------------------------


Продукти:

500 гр. брашно
320 мл. прясно мляко
2 яйца  (1-я жълтък за намазване)
1 ч. л. сол
1 ч.л. захар
2 с.л.  олио
1 пакет суха мая
30 мл. олио или разтопено масло за намазване на расточеното тесто
Семена за поръсване

Тестото се омесва по горния описан начин и се оформя по долния. 1 топка и кифличките околоездене нея.

Чудех се какъв подарък да направя на моя приятелка Нина за Никулден и извенъж ми хрумна да й омеся и изпека погача. От същата рецепта сътворих по-долната питка, но за да бъде в крак с празника изрязах една рибка. Украсих я с черен пипер за очички. Направих й перки, опашка и глава. Опитах се да направя и люспи, които в последствие изчезнаха. И все пак поне си личи, че има рибка.





Няма коментари:

Публикуване на коментар