четвъртък, 16 януари 2014 г.

Тутманик със сирене


  • 1 кг. Брашното за питата – два или три пъти пресято 
  • 100 гр. Брашно за разточване и резерва
  • ½ кубче мая
  • 1 ч.ч. (250 - 300 гр.) Хладка вода или прясно мляко (малка чаша)
  • 1 ч. л. Захар
  • 3 с. л. кисело мляко 
  • 3 с.л. Олио
  • 100 гр Разтопено масло + 50 гр. олио
  • 2 ч.л. Сол
  • 3 яйца (1-я жълтък остава за намазване)
  • 2 с.л. сусам (2 супени лъжици ленено семе, може и маково, ако имате такова)
  • 400 гр. сирене



½ пакетче мая се размива в 1 ч. ч. (250 - 300 мл.) хладка вода. Добавя се чаената лъжичка захар. Оставя се да се разтвори. После се замесва кашичка с 1 – 2 ч.ч. брашно. Оставя се да шупне. От останалото брашно се прави кладенче в което се слагат 2-3 с.л. кисело мляко, 3 с.л. олио, 2 ч.л. сол, 2 яйца + 1 белтък. Двете смеси се събират. Меси се меко тесто, готово за точене. В зависимост от продуктите, толкова е и брашното. Може да е необходимо повече от килограм, затова си пригответе още 100 - 200 гр. допълнително брашно.  Тестото се бие около 40 пъти за да се образуват мехурчета. Отделя се една малка топчица за средата, а останалото се дели на четири топчета. Оставят се в тава и се покриват с кърпа за половин час да втасат. Всяко топче се разточва на кора с диаметър 25 см. Всяка кора се маже обилно с масло от двете страни. Поръсва се обилно със сирене. Корите се налагат една върху друга. След това се нарязват на 16 триъгълничета. От всяко триъгълниче се прави кифличка, като навиването става от върха към широката страна на триъгълничето. Кифличките се нареждат около средното топче на два реда в тава за печене, която предварително е намазана с мазнина и поръсена с брашно. Тутманикът се покрива с кърпа. Оставя се на топличко да втаса поне половин час. Може да се загрее предваритолно фурната и да се изключи. Тутманикът се слага във фурната да втаса за около половин час. Той е добре втасал, когато удвои размера си. Отгоре се намазва много внимателно с жълтък малко разреден с водичка за да не загори. После се поръсва обилно със сусам, може и ленено семе като му се придаде различен оттенък. Пече се 1 час в предварително загрята фурна на 200 градуса, а в момента на слагане в печката се намалява на 180 градуса.





Добър апетит!

неделя, 12 януари 2014 г.

Тиквеник с кори "Девон"




1 бр. тиква
250 гр. захар
350 гр. орехи
канела
200 гр. стафиди
100 гр. сушени сливи
олио (зехтин)

Грамажът, който съм дала е ориентировъчен. Подгответе си настъргана тиква около 1 кг, която смесете с 1 ч.л. канела. След това на всеки две кори поръсете с мазнина, тиква навсякъде (не много), захар, стафиди, орехи. Завийте на руло и поставете в намазнена тава. Така направете със всяка двойка листа, като запълните тавата, поръсете листата с мазнина и я сложете да се пече в предварително загряна фурна до 200 градуса С. Пече се около 30 - 40 мин. до 1 час. Да се зачерви отгоре. Нарежете тиквеника на малки парчета и ги извадете внимателно в голяма плоска чиния. Когато изстине, поръсете тиквеника с пудра захар.

На някои от листата вместо стафиди може да сложите нарязани на ситни парченца сини сливи или други сушени плодове.



Забележка: Може да направите няколко тави с тиквеник. Ако не ви достигне тиквата, може да използвате настъргани ябълки. За предпочитане зелени или друг вид кисели ябълки. Ябълките са по-сочни, затова преди да сложите канелата, изстискайте настърганите ябълки. Сокът може да се изпие. Не го хвърляйте. Това печиво се нарича щрудел. Вкусът е различен, но е също така прекрасен и вкусен.




Ако корите ви свършат и остане тиква, просто я изпечете на фурна или я сварете. Тиквата е прекрасен десерт, който може да се сервира с мед и орехи.




Баница с кори "Девон"




1 пакет кори "Девон"
300 гр. сирене "Верея" поставено  във вода за няколко минути за да се обезсоли
3 - 4 яйца
150 гр. масло
50 гр. олио (зехтин)

Намазвате дъното на тавата в която ще печете баницата със смес от разтопеното масло и олио (зехтин). На всеки две кори от пакета поръсвайте с тази смес. Корите са около 15 двойки. Разделете ги на три части, т.е. на петата двойна кора поръсете освен мазнината и с натрошено сирене, а след това направете същото и на 10-та двойна кора. Продължавайте да подреждате две по две единични кори, които поръсвате с мазнина, докато свърши пакета с кори. Накрая нарежете баницата на малки квадратчета. Разбийте яйцата и прибавете малко вода около 50-100 мл. Полейте баницата навсякъде с тази течност и оставете да поеме яйчената смес с вода. Едва сега включете печката, която трябва да се загрее до 200 градуса С. Когато е готова пъхнете баницата да се пече. След около 50 мин. до 1 час баницата е готова, когато се зачерви и отгоре и отдолу. Извадете я и я прехвърлете в по-голяма чиния. След като се поизстине я сервирайте. Може да се поднесе с чаша мляко, с кисело мляко, със сладко, с мед.

Друг начин на приготвяне на баницата е, когато яйцата се разбият и смесят с натрошено сирене. Сместа трябва  да е гъста. Оставете единия жълтък настрани в купичка. Тогава на всеки две листа поръсени с мазнина се слага в единия край на листото открай до край от сместа. Навива се на руло и се подрежда в тава. Така се прави с всичките две по две листа. Печете баницата при същите условия, като най-отгоре я намазвате с мазнина и разбития жълтък с малко вода.