четвъртък, 16 януари 2014 г.

Тутманик със сирене


  • 1 кг. Брашното за питата – два или три пъти пресято 
  • 100 гр. Брашно за разточване и резерва
  • ½ кубче мая
  • 1 ч.ч. (250 - 300 гр.) Хладка вода или прясно мляко (малка чаша)
  • 1 ч. л. Захар
  • 3 с. л. кисело мляко 
  • 3 с.л. Олио
  • 100 гр Разтопено масло + 50 гр. олио
  • 2 ч.л. Сол
  • 3 яйца (1-я жълтък остава за намазване)
  • 2 с.л. сусам (2 супени лъжици ленено семе, може и маково, ако имате такова)
  • 400 гр. сирене



½ пакетче мая се размива в 1 ч. ч. (250 - 300 мл.) хладка вода. Добавя се чаената лъжичка захар. Оставя се да се разтвори. После се замесва кашичка с 1 – 2 ч.ч. брашно. Оставя се да шупне. От останалото брашно се прави кладенче в което се слагат 2-3 с.л. кисело мляко, 3 с.л. олио, 2 ч.л. сол, 2 яйца + 1 белтък. Двете смеси се събират. Меси се меко тесто, готово за точене. В зависимост от продуктите, толкова е и брашното. Може да е необходимо повече от килограм, затова си пригответе още 100 - 200 гр. допълнително брашно.  Тестото се бие около 40 пъти за да се образуват мехурчета. Отделя се една малка топчица за средата, а останалото се дели на четири топчета. Оставят се в тава и се покриват с кърпа за половин час да втасат. Всяко топче се разточва на кора с диаметър 25 см. Всяка кора се маже обилно с масло от двете страни. Поръсва се обилно със сирене. Корите се налагат една върху друга. След това се нарязват на 16 триъгълничета. От всяко триъгълниче се прави кифличка, като навиването става от върха към широката страна на триъгълничето. Кифличките се нареждат около средното топче на два реда в тава за печене, която предварително е намазана с мазнина и поръсена с брашно. Тутманикът се покрива с кърпа. Оставя се на топличко да втаса поне половин час. Може да се загрее предваритолно фурната и да се изключи. Тутманикът се слага във фурната да втаса за около половин час. Той е добре втасал, когато удвои размера си. Отгоре се намазва много внимателно с жълтък малко разреден с водичка за да не загори. После се поръсва обилно със сусам, може и ленено семе като му се придаде различен оттенък. Пече се 1 час в предварително загрята фурна на 200 градуса, а в момента на слагане в печката се намалява на 180 градуса.





Добър апетит!

Няма коментари:

Публикуване на коментар